Докато ремонтирали водопровод, който трябвало да свърже град Рила с

...
 Докато ремонтирали водопровод, който трябвало да свърже град Рила с
Коментари Харесай

Откриха антично селище, описано от Иречек

 

Докато ремонтирали тръбопровод, който трябвало да свърже град Рила с пречиствателната станция в Кочериново, служащи открити руини, които археолозите занапред ще датират и изследват.

Става въпрос за антично населено място, разказано още от основоположниците на българската археология - братята Шкорпил и Константин Иречек.

" Попаднахме на основи на антична и късноантична постройка в местността, която се споделя Сарай. Предполага се, че в тази околност има населено място, което е с по-големи мащаби. Тепърва ще се вършат археологически изследвания ", споделя археологът Антонио Траянов пред Би Ти Ви.

" Позволих си да очертая детайли от постройката, с цел да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни интервала: от II век " опус микстум " по този начин наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане единствено с каменни детайли, в които са подпъхнати елементи от покривната структура ", изяснява Траянов.

" Керамиката е с доста положително качество, което приказва за добра школа ", разкрива археологът и демонстрира монета от IV век, която е открита в тухлен дувар от същия интервал.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски се надява прогнозите на археолозите за огромно антично населено място да са правилни и към този момент е изпратил писма до институциите за подпомагане на археолозите.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР